El Nisprer [Mespilus germànica L.] és una
espècie que tradicionalment s'ha cultivat a casa nostra, però
actualment es troba en un fort restrocès en el seu cultiu,
substituït per una altra espècie que té els fruits amb una
morfologia similar, per aquest motiu popularment també se l'anomena
'nisprer' però no comparteixen ni origen ni procedència, és la
Eriobotrya japonica (Thunb.) Lindl.. Els fruits de la
Eriobotrya japonica no requereixen tanta feina per poder ser
consumits i s'han anat substituint una espècie per l'altra. Aquesta
falta d'interès comercial fa que la informació de cultiu de
Mespilus germanica sigui escassa i es redescobreixi el com
cultivar-la en investigacions recents.
Característiques:
És un arbust que pot arribar a tenir una vida
útil entre 30 i 50 anys i fer fins a 6 metres d'alçada, amb una
capçada que pot fer entre 4 i 8 metres de diàmetre.
El tronc és tortuós, amb l'escorça d'un color marró grisaci. Les rames poden presentar espines i quan son joves presenten pilositats. La fusta és flexible, resistent, dura i compacta.
El tronc és tortuós, amb l'escorça d'un color marró grisaci. Les rames poden presentar espines i quan son joves presenten pilositats. La fusta és flexible, resistent, dura i compacta.
Les arrels son superficials i molt
ramificades.
Les fulles son caduques i simples, de 8-15 cm de llarg per 3-4 cm d'ample, de forma el·líptica, amb marge sencer i una mica serrat en l'àpex, textura pilosa i de color verd fosc. A la tardor es tornen de color groc i taronja.
Les fulles son caduques i simples, de 8-15 cm de llarg per 3-4 cm d'ample, de forma el·líptica, amb marge sencer i una mica serrat en l'àpex, textura pilosa i de color verd fosc. A la tardor es tornen de color groc i taronja.
Les flors apareixen al final de la primavera als
nusos entre les fulles al final de cada branca nova (del mateix any)
en solitari. Les flors son grosses, entre 3 i 4 cm de diàmetre, de
color blanc i no presenten peduncle.
La pol·linització és principalment entomòfica
(produïda pels insecte), ja que les flors son hermafrodites i
produeixen una intensa fragància.
El fruit del nisprer s'anomena nispro. Els nispros
son arrodonits d'uns 4 cm de diàmetre, i amb la part superior plana
i coronada per les dents del calze. La pell és de color marró i la
textura és de vellut. El fruit madura a finals de la tardor.
Perfil del nispro. |
Fruit vist per la part del calze pentagonal. |
Les
llavors son petites, llargues i tenen una coberta seminal molt dura i
impermeable de color marró. Cada fruit conté 5 llavors que maduren
al novembre.
Condicions ambientals:
El nisprer és un arbust amb pocs condicionants
ambientals, creix en qualsevol tipus de sòl que tingui un bon
drenatge i sigui humit, tolera els forts vents però no la marinada
(vent de mar cap a terra). El podem trobar des dels 100 metres fins
als 1.500 metres d'altitud. L'únic limitant que el danya de manera
considerable son les temperatures per sota dels 15ºC sota zero.
Conreu:
És una espècie vegetal domesticada. La
domesticació es va produir als països europeus del mediterrani
central i oriental d'on és originària, per tant a casa nostra el
seu hàbitat son els camps de conreu.
Plantació:
La plantació dels nisprers es pot fer de dos
maneres diferents. Tradicionalment, s'ha plantat de manera aïllada
en àrees d'aprofitament agrícola marginal, al costat dels marges i
apartada dels cultius principals, ja que la seva principal finalitat
era l'autoconsum familiar. No obstant, en alguns cultius actuals que
pretenen donar-li una revalorització econòmica els marcs de
plantació regulars oscil·len al voltant dels 6x6 metres de
distància entre planta.
Multiplicació:
La multiplicació del nisprer és pot realitzar
seguint dos mètodes, la sembra i mitjançant estaques de fusta. No
obstant, el mètodes poden ser complexos ja que tant en un com en
l'altre es necessari aplicar fred per provocar l'excitació de la
planta per que germini, tregui arrels, brots nous, etc.
Si s'utilitza el mètode de la sembra de les
llavors, ens hem d'assegurar que les llavors estiguin madures i
posar-les en un marc ambiental fred. De manera natural, la llavor no
sol germinar fins que hagin passat per dos hiverns, no obstant, podem
forçar la germinació utilitzant diferents mètodes per escurçar el
temps de germinació:
1.- Es cullen les llavors verdes, tant bon punt
comencin a madurar, però abans que la coberta de la llavor s'hagi
assecat i endurit, llavors es sembra immediatament en un marc fred.
2.- Posar les llavors en remull en aigua tèbia
durant 24h i després posar-les en aigua freda a 1-5ºC entre 2 i 3
mesos abans de la sembra.
3.- Posar les llavors en àcid sulfúric rebaixat
al 50% durant 48 hores per descompondre la coberta de la llavor i
permetre que hi entri la humitat.
Quan les plàntules son prou grans per
manipular-les, es traslladen en testos individuals per deixar-les
créixer en el marc fred del seu primer hivern.
Si s'utilitza el mètode de l'estaca de fusta, es
sol fer també en un marc fred a la tardor o principis de primavera,
i tarda uns 18 mesos en donar resultats.
Es trasplanten els plançons al seu lloc definitiu
a finals de primavera o principis d'estiu, després de les últimes
gelades.
Poda:
La poda es realitza al març de manera lleugera,
tenint en consideració que les flors i per tant els fruits surten al
final de cada rama nova que aparegui durant la primavera.
Recol·lecció:
La recol·lecció es produeix al final de la
tardor, tot i que no es necessari esperar a que els fruits acabin de
madurar. Els fruits del nisprer requeriran un sobremadurament
artificial un cop recollits ja que només son comestibles quan estan
passats de madur.
gen | feb | mar | abr | maig | jun | jul | ago | set | oct | nov | des | |||||||||||||
sembra | ||||||||||||||||||||||||
plantació | ||||||||||||||||||||||||
empelt | ||||||||||||||||||||||||
floració | ||||||||||||||||||||||||
pol·linització | ||||||||||||||||||||||||
fructificació | ||||||||||||||||||||||||
maduració | ||||||||||||||||||||||||
recol·lecció | ||||||||||||||||||||||||
poda | ||||||||||||||||||||||||
llaurat | ||||||||||||||||||||||||
adobat |
Composició del nispro: (100g)
Fruita fresca | Fruita seca | |
Aigua: | 73'13 g | 0 g |
Proteïnes: | 0'57 g | 2'12 g |
Extracte eteri (greixos bruts): | 0'41 g | 1'53 g |
Carbohidrats: | 23'04 g | 85'75 g |
Cendres: | 0'30 g | 2'34 g |
Fibra crua: | 2'22 g | 8'26 g |
Àcid cítric: | 0'88 g | 3'28 g |
Glucosa (sucres reductors): | 12'06 g | 44'98 g |
Kcal: | 88'51 | 330'13 |
Minerals: | ||
Fosfor: | 28'48 mg | 105'99 mg |
Ferro: | 2'02 mg | 7'52 mg |
Sodi: | 76'71 mg | 285'49 mg |
Potassi: | 265'25 mg | 987'16 mg |
Magnesi: | 24'03 mg | 89'43 mg |
Calci: | 92'42 mg | 343'95 mg |
Cinc: | 0'76 mg | 2'83 mg |
Coure: | 2'85 mg | 10'61 mg |
Vitamines: | ||
C: | 14'06 mg | ----- |
Usos i Propietats:
Culinaris i farmacològics
- Els fruits: son comestibles directament
sobremadurats; s'han de madurar en canyís fins que agafin una
coloració marronosa i una consistència tova.
- La polpa: es pot processar per fer una mena de
melmelada espessa com es fa amb els codonys [Cydonia oblonga Mill.]
- L'escorça: és substituta de la quinina.
- Les llavors: presenten un alt contingut en àcid
cianhídric.
Documentació:
- Herbari del mediterrani occidental
- Plants for future
- Royal Horticultural Society
- Estudio quimico bromatológico del fruto del Nispero de Palo (Mespilus germanica L.), procedente de Ayacucho (Perú); Ciencia e Investigación 2009; 12(2):99-94; Facultad de Farmacia y Bioquímica; UNMSM (Universidad Nacional Mayor de San Marcos)
- Plants for future
- Royal Horticultural Society
- Estudio quimico bromatológico del fruto del Nispero de Palo (Mespilus germanica L.), procedente de Ayacucho (Perú); Ciencia e Investigación 2009; 12(2):99-94; Facultad de Farmacia y Bioquímica; UNMSM (Universidad Nacional Mayor de San Marcos)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada