dissabte, 29 de setembre del 2012

La sénia de cadúfos.

En els paisatges que es caracteritzen per tenir grans quantitats d'aigua al subsòl , ja sigui en corrent o en aqüífers, l'home ha anat desenvolupant un seguit d'estratègies per poder aprofitar l'aigua per al seu ús. Aquestes estratègies han anat modificant i caracteritzant porcions de territori i son tant diverses com ètnies i matisos culturals que existeixen o han existit.

Un d'aquest sistema d'aprofitament d'aigua és la sénia (en català occidental) o sínia (en català oriental). No obstant aquest sistema no és típicament català sinó que és una mostra de tècnica que es pot observar per tota la geografia on es va estendre l'islam. La paraula etimològicament bé de l'àrab sanyia que significa 'pou d'on la roda treu aigua per regar'. Però el sistema s'ha adaptat i anat millorant a moltes zones agafant peculiaritats regionals significatives al llarg del temps.

Ras i curt, una sénia és una màquina que serveix per elevar aigua subterrània formada per una roda i un sistema d'engranatge mogut per un animal de carrega (un bou, un ase o una mula).


Originàriament les sénies estaven fetes de fusta i tenien tota una infraestructura associada. Algunes és solen trobar sobre un terraplè artificial fet amb pedra en sec anomenat mota1, cintell1 o andàmit1. El que si tenen totes les sénies és: el pou2 o senial2, que és la cavitat construïda per arribar a l'aigua subterrània; i, al seu voltant, un tros circular fressat pel pas d'un animal què és el que mou tot l'engranatge anomenat andador3, caminal3, caminet3 o caminoi3. Algunes sénies presenten un mur de tancament perimetral del senial, que comença molt baix a la part del davant i va creixent fins ser 2/3 més alt a la part del darrera. El mur per la part del darrera presenta una obertura central que serveix per instal·lar el sistema d'engranatge que mou la màquina i divideix el mur en dos parts, aquesta obertura s'anomena pilars4, matxos4, columnes4, merlet4 o capmerlet4. Damunt dels dos pilars descansa una jàssera (biga horitzontal) que s'anomena banc5, polaina5, jou5 o tisora5. I a la part inferior de la obertura, hi descansa una altra jàssera anomenada soquet6.


1) mota, cintell o andàmit. 2) pou o senial. 3) andador, caminal, caminet o caminoi.

El sistema d'engranatge, està format per dos parts, l'arbre del rodet i la roda. En el cas que es pot observar el sistema és un sistema modernitzat fet de ferro.


4) pilars, matxos, columnes, merlet o capmerlet. 5) banc, polaina, jou o tisora. 7) arbre o arbre del rodet. 8) barra, perxa o balanci. 10) roda.

L'arbre del rodet7, és els sistema d'engranatge vertical, està situat entre els pilars, el banc i el soquet. El banc té un forat per on passa l'eix de l'arbre per subjectar-lo per l'extrem superior; l'extrem inferior de l'arbre està subjectat en un forat cec al soquet, de manera que l'arbre manté una posició vertical i pot girar. L'extrem superior de l'arbre – el que travessa el banc – té un orifici per on hi passa una barra8, perxa8 o balanci8, de fusta que, en l'extrem d'aquesta, va enganxat l'animal que, obligat a caminar en cercles, mou tot el sistema d'engranatges. A la part inferior, l'arbre té un rodet9 en posició horitzontal i perpendicular a l'eix de l'arbre que, pot ser molt divers en funció de la zona on ens trobem, però en aquest cas, és un rodet dentat.

5) banc, polaina, jou o tisora. 6) soquet. 7) arbre o arbre del rodet. 9) rodet. 10) roda. 11) jaent o trugeta. 12) creuers. 13) bastons, estaques, punts o els pintes.

La roda10, és el sistema d'engranatge horitzontal, està situat sobre la boca del senial. L'eix de la roda s'anomena jaent11 o trugeta11, aquest descansa sobre dos soquets (bigues incrustades al mur), un és el soquet que subjecta l'arbre i l'altre està situat en el costat contrari del pou. La roda, pròpiament dita, és un gran doble anell vertical reforçat amb uns creuers12 col·locats en forma de radi que s'uneixen perpendicularment amb el jaent. Els dos anells de la roda estan units entre si per bastons13. En el cas de les sénies de fusta aquests bastons s'engranaven amb el rodet i, en funció del tipus d'engranatge, s'anomenaven estaques13, els punts13 o els pintes13. En el cas que podem observar, el sistema ha sofert modificacions al llarg del temps i la roda s'engrana amb el rodet de l'arbre mitjançant un altre rodet situat a l'extrem del jaent.

La Roda, porta una rastellera o filera de vasos de terrissa, anomenats cadúfos14, lligats tots al voltant de la roda i sostinguts per les barres. Els cadúfos, van lligats amb cordetes o amb anells de ferro – anomenats lligams15 – a un parell de cordes que enrevolten la roda de la sénia i que s'anomenen sàrria16 o rest16.


7) arbre o arbre del rodet. 8) barra, perxa o balanci. 12) creuers. 13) bastons, estaques, punts o els pintes. 14) caduf. 15) lligams. 16) sàrria o rest. 17) pila, naquera, boca-roda, pastera o pastereta.

La sàrria porta els cadúfos fins al nivell freàtic de l'aigua per que la puguin recollir. Per permetre una millor immersió, a la part inferior dels cadúfos, hi ha un forat per que pugui sortir l'aire a mesura que el caduf es va submergint a l'aigua.



Al pujar, l'aigua que s'escola pel forat, a l'estar els cadúfos arrenglerats, la recull el caduf inferior i així successivament per evitar pèrdues, i a mesura que va girant la roda es puja l'aigua del fons del senial.



Un cop a dalt, al continuar girant, els cadúfos aboquen l'aigua dins una caixa rectangular, de fusta o pedra, de baranes baixes que està col·locada davant la roda i s'anomena pila17, naquera17, boca-roda17, pastera17 o pastereta17


17) pila, naquera, boca-roda, pastera o pastereta.

La pila descansa damunt de dos pedres que s'anomenen ses lleones18 o es lleonets18.


18) lleones o lleonets.

De la pila, l'aigua surt per un canal, que pot ser subterrani, i va a parar directament al camp per regar les plantes de l'hort, o bé va a parar a un safareig o, com és el cas, en una bassa per emmagatzemar-la i utilitzar-la a posteriori. No obstant, algunes sénies no tenen pila i l'aigua va a parar directament a un canal que la condueix als bancals per regar.

Un canal soterrat porta l'aigua de la pila a una bassa coberta.

 Bassa coberta per una volta de pedra en sec.



Catalunya
País Valencià
Illes Balears
Tarragona
Castelló
València
Alacant
Menorca
Mallorca
Eivissa
Terra Alta
Baix Ebre
Baix Maestrat
Ribera del Xúquer
Horta de València
Baix Segura
Gandesa1
Fatarella2
Tortosa*
Peníscola*
Polinyà*
El Palmar*
Guardamar*
Ciutadella*
Sencelles*

1



Andàmit


Mota, Cintell
2
Pou, Senial
3


Andador*




Caminet,
Caminoi
Caminal
4


Pilars*
Matxos*

Columnes*

Columnes*
Merlet,
Capmerlet
5


Banc*
Polaina*


Jou
Tisora
6







Soquet
7
Arbre del rodet, Arbre
8
Barra, Perxa, Balancí
9
Rodet
10
Roda
11


Jaent*




Trugeta
12
Creuers
13
Bastons


Estaques*


Punts*
Els Pintes
14
Caduf
15
Lligams
16
Sàrria2
Rest
17
Naquera1,
Pila2
Naquera*
Pastera

Boca-roda*

Pastereta
Pastera
18






Lleonets*
Lleones*


  Documentació:
- ALCOVER, A.M.; MOLL, F.M: Diccionari català - valencià - balear, IEC
- Fundació 'el solà'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada