dimecres, 12 de setembre del 2012

L'Ebre: abans d'abandonar Miravet.

Ens trobem a Miravet en la part sud del seu terme municipal, al fons podem observar la silueta difuminada del seu castell sobre el riu, i la part que ens és més pròxima podem veure el riu abans de que canviï de terme municipal.
Ubicació.

Però què veiem quan mirem?


Tram del riu Ebre agost2012.

En la imatge podem observar un tram de riu amb dos ribes ben diferenciades.

La riba que queda a la esquerra de la imatge és una riba muntanyosa amb un fort desnivell, zones boscoses, altres amb una vegetació més dispersa deixant al descobert la roca. El fet que el terreny presenti un fort desnivell i rocós dificulta que es pugui aprofitar agrícolament aquesta zona. L'agricultura queda relegada a una petita franja amb poc pendent a la base de la muntanya i prop de la riba del riu.

La massa d'aigua té – a banda i banda – una zona on es conserva un bosc de ribera molt dens i molt definit envoltat per les zones agrícoles i les rocoses de la resta.

La riba que queda a la dreta, en canvi, està formada per terrasses, una de molt gran tocant el riu, i una altra de més petita a sobre. És la única zona on s'observa una predominança de l'agricultura propiciada per les condicions favorables del sòl que no presenta un pendent perceptible.

Què hi passa?
 
En aquest tram de riu s'hi desenvolupen molts processos, en general, les zones fluvials son zones molt dinàmiques i canviants i per entendre el que estem veient necessitarem anar per passos.


Consideracions sobre el riu.
  
A priori, la massa d'aigua que observem del riu, és una massa d'aigua considerable, tenint en consideració que es tracta d'una fotografia realitzada el mes d'agost en un riu amb un regim hídric predominantment mediterrani.

Podem observar que el bosc de ribera creix sobre la massa d'aigua i el nivell de cabal no presenta cap descens significatiu, com mostra la franja blanca que marca el límit de cabal màxim de l'únic tram de roca que està en contacte amb l'aigua. Això no és degut a que hagi estat un any extraordinàriament ric en precipitacions, ans al contrari, sinó que és degut a que el riu Ebre és un riu fortament compartimentat i, lluny de presentar un règim natural, té un règim antròpic determinat per l'alt nombre d'embassaments construïts al propi riu i als seus afluents que li donen més característiques de llac que de corrent d'aigua. Aquesta estanquitat de l'aigua ha propiciat un augment d'algues i una reducció de la capacitat de transport de sediments del riu, modificant-ne la ecologia i les dinàmiques pròpies d'un ecosistema fluvial natural.

Les conseqüències son que la manca de transport de sediments redueix la capacitat erosiva de l'aigua què és la responsable directa de donar forma al riu i sanejar-lo. Com ho fa això? El riu no erosiona les seves ribes per igual, el fet que presenti formes sinuoses i no rectes fa que tregui materials d'una riba i els dipositi en la contraria, formant i desviant meandres al llarg del seu recorregut. Aquests materials que arrossega son una mescla de matèria inorgànica ( graves, sorres i llims) i matèria orgànica (restes vegetals, algues i restes animals). La matèria inorgànica és el principal agent erosiu, ja que s'encarrega de desgastar la riba contra la que impacta fent que es desprenguin restes de plantes, sorra i graves que s'incorporaran al cabal per mantenir la capacitat erosiva del riu. En la riba que l'aigua no impacta directament, la força del corrent d'aigua no es tant forta i permet que part d'aquesta matèria es dipositi, fent créixer els meandres. La matèria orgànica, per la seva banda, és la principal responsable de fertilitzar les ribes del riu, al seva descomposició i abundància fa que la vegetació de ribera creixi ràpid i densament per fixar més sediments i poder créixer. També s'encarrega de reduir la capacitat erosiva del cabal reforçant el creixement dels meandres.

El que l'aigua circuli sense impediment fa que es renovi constantment, arrossegant i diluint qualsevol focus que pugui suposar un risc per la vida de l'ecosistema, ja sigui a nivell d'infeccions, plagues o paràsits. Aquest sanejament i erosió s'intensifica en les crescudes de cabal provocades per fortes precipitacions.

El trencament d'aquestes dinàmiques – que presenta la compartimentació i embassament del riu – en fixa el curs i propicia un desenvolupament biològic excessiu.

A priori que la vida es desenvolupi sense control no hauria de ser una conseqüència negativa però el que afavoreix el desenvolupament d'una espècie, malauradament en perjudica, com a mínim, a una altra.

L'augment d'algues al riu, a banda de dificultar la navegació antròpica, dificulta la ''navegació'' de la fauna, reduint també la quantitat d'oxigen que transporta l'aigua, a més, es redueix la capacitat d'acollir determinades entitats biològiques que requereixen espai per mure's i molt oxigen per poder viure. Les algues son un refugi per pondre i guardar ous de moltes espècies, entre elles d'insectes que requereixen alimentar-se de sang per poder reproduir-se, com el mosquit, fent-ne augmentar el nombre i propiciant que altres espècies que no tenien el riu com a habitat, aprofitant que s'ha reduït la seva capacitat d'arrossegament, trobin un territori inexplorat, com és el cas de la mosca negra. Per tant es modifica la composició, la quantitat i diversitat biològica subaquàtica.
 
La anulació de la capacitat d'avingudes fortes del cabal del riu elimina la capacitat que té el riu d'arrossegament d'entitats biològiques grans, com poden ser arbres de ribera, fent que la fusta morta es quedi on està i evita la creació de clarianes perjudicant el desenvolupament de la vegetació herbàcia i arbustiva de ribera i afavoreix l'assentament d'animals i fongs que s'alimenten de fusta morta.

El procés erosiu en aquesta imatge bé determinat per les característiques morfològiques de les ribes, en aquest cas l'aigua impacta en la riba de la esquerra de la imatge i diposita sediments a la riba dreta, per això, trobem una terrassa al·luvial molt desenvolupada a la dreta i una terrassa molt minsa a l'esquerra. Però no sempre ha estat així, el que ara és una zona de sedimentació en el passat era una zona d'erosió, cosa que mostra el desnivell que hi ha entre terrasses de la riba dreta i la forma ametllada de la terrassa més pròxima al riu.

Consideracions sobre el bosc de ribera.

El bosc de ribera està compost bàsicament per un estrat arbori d'àlbers [Populus alba] que li dona aquesta característica platejada de les fulles i un estrat arbustiu de canyes. Ho podem saber per que el verd clar de les canyes contrasta amb el platejat de les fulles dels àlbers . Tot i estar molt definit pels camps de conreu i la limitació del sòl poc desenvolupat, el bosc de ribera, es troba en expansió gràcies a l'abandonament de les zones cultivades. Si continua la tendència a l'abandonament de les parcel·les de cultiu provocaria que tota aquesta terrassa al·luvial es convertís en una gran albereda i es perdessin terrenys per cultivar històricament molt rics en nutrients i amb una gran productivitat.

Consideracions sobre l'agricultura.

L'agricultura està distribuïda a les zones en poca pendent, això fa que no s'observin grans construccions de pedra en sec que serveixin per fixar el sòl. El cultiu predominant son els cítrics i, en menor mesura, altra fruita dolça com pot ser el préssec.

A la riba de l'esquerra de la imatge, aquestes zones, no son terrasses al·luvials sinó que estan construïdes directament a la falda de la muntanya, per tant segueixen el pendent d'aquesta i es distribueixen de manera horitzontal al riu. Son zones allargades i molt estretes. A més, en la zona que tenim més pròxima s'observa una intervenció recent on s'han plantat nous arbres fruiters, en aquest cas cítrics.

A la riba de la dreta de la imatge, en canvi, sí que és una terrassa al·luvial i les parcel·les de cultiu no presenten cap pendent perceptible. Aquestes es distribueixen de manera perpendicular al curs del riu per evitar que la modificació de superfície, tant per augment com per disminució, que realitza la força erosiva del riu sigui, a més, una font de conflictes. En el cas de disminució de superfície per evitar que finalitzi en una pèrdua de títol de propietat i en cas d'augment es pugui adherir aquest a un propietari de manera no conflictiva, d'aquesta manera es pot gestionar la expansió i contracció de les propietats sense augmentar o disminuir el nombre de propietaris.

El fet que aquestes terres siguin històricament molt productives ha afavorit també la forta parcel·lació – en parcel·les petites, allargades i estretes – com es pot observar en la imatge. Aquesta característica de les parcel·les fa que, a dia d'avui, no surti rentable la explotació comercial de la producció i s'abandonin els cultius i , també, que moltes de les parcel·les que veiem que es continuen cultivant es destinin bàsicament a l'autoconsum. A més, determina també la manera en què s'expandeix el bosc de ribera, en tires allargades en perpendicular al traçat del riu en lloc de fer-ho com seria natural – en horitzontal a aquest – dificultant encara més el cultiu de les parcel·les adjacents que continuen explotant-se.

Consideracions sobre la muntanya.
 
En la zona de muntanya no cultivada el que podem observar és una diversitat de formacions vegetals condicionades pel desenvolupament del sòl. En aquest sentit hi trobem una gradació. Els sòls més desenvolupats poden suportar formacions vegetals grans, com son els boscos, a mesura que la disponibilitat de sòl va disminuint també disminueix la capacitat d'aquest per albergar formes vegetals. Els arbres van desapareixent per donar pas a formacions arbustives i herbàcies, aquestes ultimes van desapareixent fins arribar als afloraments de roca on només es poden desenvolupar molses i líquens.

El bosc que trobem aquí està format per pi blanc [Pinus halepensis], la poca disponibilitat de sòl, fins i tot en aquells més desenvolupats fa que totes la formacions vegetals de la zona siguin molt sensibles a la disponibilitat d'aigua i sofreixin estrès hídric, això es pot observar amb el color dels pins, aquesta coloració verd llimona del pins que tenim a primer pla – al peu de la imatge – és una mostra externa de l'estrès hídric que pateix. Aquesta manca de disponibilitat d'aigua la pateixen totes les plantes i les posa en competència directa per la supervivència amb les seves veïnes.

Tot i que l'estrat arbori és bastant pobre i està format bàsicament per una espècia d'arbre, la resta d'estrats – l'arbustiu, l'herbaci i el muscinal, format per molses i líquens – mostren una major diversitat típicament mediterrània.

De totes maneres, la suma de tots els estrats vegetals – i malgrat els afloraments de la roca – torna tota aquesta massa vegetal molt susceptible, en situació d'estrès hídric, als incendis forestals que, sumat a la forta pendent del terreny, en dificulta l'accés i l'actuació directa per extingir-los.

Aquest volum de massa vegetal, també posa en evidència la pertorbació dels ecosistemes mediterranis de muntanya baixa, la manca de grans herbívors en estat natural fa que la vegetació creixi sense control.
 
Tradicionalment d'aquesta tasca se n'encarregaven els pastors que treien els seus ramats dels corrals per alimentar-los per la muntanya. Aquests van anar fent minvar, en consonància amb els caçadors, la existència d'aquests grans herbívors, així es treia la competència directa de la ramaderia i s'aconseguia més volum de pastures. Amb la transformació de la ramaderia cap a una postura més intensiva que extensiva, no s'ha anat restaurant l'ecologia natural al mateix ritme que s'anaven treien els grans herbívors domèstics de la muntanya... però això, si es dona el cas, ja ho deixaré per un altre capítol.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada